SaldeoSMART udostępnia ponad 30 integracji z programami księgowymi
Jedną z wyróżniających cech SaldeoSMART jest liczba integracji z programami księgowymi oraz systemami ERP. Jest ich ponad 30, co więcej, dostępność API oraz Webservice pozwala na dostosowanie do indywidualnych programów używanych w firmie. Przygotowana przez SaldeoSMART infografika pokazuje różnorodność wykorzystania programów księgowych w biurach rachunkowych oraz najważniejsze informacje związane z integracjami.
2016-06-14, 12:38

Integracje z programami księgowymi dostosowane do potrzeb

Producent SaldeoSMART, firma BrainSHARE IT, duży nacisk położył na maksymalnym uproszeniu pracy księgowych, którzy są jedną z głównych grup użytkowników systemu. Od samego początku bardzo ważnym elementem rozwoju SaldeoSMART było dostosowanie do potrzeb rynku. Efektem intensywnych prac nad rozwojem integracji z programami księgowymi, które wykorzystywane są w biurach rachunkowych czy wewnętrznych działach księgowych firm jest ponad 30 dostępnych integracji, API oraz Webservice. Tak rozbudowanej sieci integracji nie ma żadna firma działająca na rynku – tłumaczy Krzysztof Wojtas, prezes BrainSHARE IT oraz Architekt Systemu SaldeoSMART. Wysoki poziom integracji SaldeoSMART jest wynikiem kilkuletniego doświadczenia naszego Zespołu i wielu godzin pracy spędzonych nad ich rozwojem – dodaje. Dostępne w SaldeoSMART integracje umożliwiają przenoszenie danych do programów księgowych, co znacząco przyspiesza pracę i minimalizuje ryzyko popełnienia błędu podczas wprowadzania faktur.

Rodzaje integracji – od pliku do automatu

SaldeoSMART dostarcza integracje z programami księgowymi i systemami ERP w różnych opcjach. Najprostszą z nich jest plik przygotowany zgodnie ze specyfikacją i wymogami programu księgowego. Taki plik importuje się, przenosząc w ten sposób dane z SaldeoSMART. O krok dalej w automatyzacji współpracy pomiędzy SaldeoSMART i programem księgowym idzie dodatek do automatycznej integracji przygotowany przez Zespół SaldeoSMART. Pozwala on na automatyczną synchronizację części informacji, takich jak kontrahenci, kategorie (wzorce księgowe) czy rejestry. Najbardziej zaawansowaną opcją są integracje producentów oprogramowania księgowego lub dedykowane integracje Partnerów – tu współpraca jest w pełni automatyczna z dostosowaniem do możliwości danego programu. Dodatek integracyjny SaldeoSMART to nie tylko wygoda i komfort pracy, ale także poprawność przesyłanych danych. Każda z integracji jest tworzona wg specyfikacji tak aby maksymalnie wykorzystać możliwości, która daje plik wymiany – podsumowuje Krzysztof Wojtas.

Szeroki zakres przekazywanych danych

Główną rolą integracji SaldeoSMART z programem księgowym jest przeniesienie podstawowych danych o fakturze (tj. dane kontrahenta, daty, kwoty). W wyniku ciągłego rozwoju integracji oraz rosnących potrzeb Użytkowników sukcesywnie pojawiają się mechanizmy umożliwiające przenoszenie do programu księgowego zaawansowanych dekretacji (m.in. transakcji wewnątrzwspólnotowych, faktur korygujących, vat marża, na stawkach o.o. i inne). Dostępna jest także synchronizacja baz kontrahentów, kategorii (wzorców księgowych), rejestrów itp. Wszystko po to, aby dokument pochodzący z SaldeoSMART trafił do programu księgowego w docelowej formie, przekazany na odpowiednie konta księgowe.

Więcej informacji na temat integracji SaldeoSMART jest dostępne na stronie:

www.saldeosmart.pl/biuro/integracje